Veilig naar het strand

In Castricum aan Zee doen wij er alles aan om je veilig naar het strand te laten gaan. Strandpaviljoens, Reddingsbrigade, EHBO, gemeente en hulpdiensten werken samen om vroegtijdig eventuele gevaren te signaleren en direct hulp te bieden als dat onverhoopt nodig mocht zijn. Hierbij een overzicht van de maatregelen die wij treffen.

Gekleurde vlaggen

Als je de strandafgang afloopt richting zee, dan zie je meerdere vlaggen, in verschillende kleuren. Wij zijn trots op de blauwe vlag, die aangeeft dat Castricum behoort tot de schoonste, mooiste en veiligste stranden van Nederland. Strandvlaggen met andere kleuren geven aan hoe (on)veilig het is om op dat moment de zee in te gaan.

  • Gele vlag: zwemmen is gevaarlijk (drijvende voorwerpen zijn verboden)
  • Rode vlag: zwemmen is verboden
  • Zwart-wit geblokte vlag: in het gebied tussen twee vlaggen mag je aan toegestane watersport doen

Reddingsbrigade en EHBO

Tijdens het zomerseizoen hebben de Reddingsbrigade en de EHBO een gezamenlijke post op het strand van Castricum aan Zee. De Reddingsbrigade bestaat uit goedgetrainde vrijwilligers. Zij maken gebruik van herkenbare voertuigen, zoals strandvoertuigen en snelle boten. Recent heeft de Reddingsbrigade geïnvesteerd in een snelle strandfiets. Jaarlijks komen deze hulpverleners meer dan honderd keer in actie voor eerste hulp, transport van gewonden, hulp aan opvarenden en zwemmers uit het water halen. Dat gebeurt vooral in zogenaamde muien. Probeer deze te herkennen en niet tegen de stroming in te zwemmen als je erin terechtkomt. Een andere veelvoorkomende taak van de Reddingsbrigade is het opsporen van zoekgeraakte kinderen, of juist het zoeken van ouders als een kind gevonden is. Ga je met je kinderen naar het strand? Loop dan langs bij de post van de Reddingsbrigade en haal polsbandjes waar je jouw mobiele nummer op kunt schrijven. Als je kind dan toch zoekraakt, kun je snel worden bereikt. Kijk voor meer informatie op de website van de Reddingsbrigade, telefonisch bereikbaar onder nummer 0251 65 00 96. Op dezelfde locatie vind je de EHBO-post. Kleine verwondingen en kwallenbeten worden daar direct behandeld. Bij grotere verwondingen wordt een arts of een ambulance ingeschakeld. Jaarlijks worden zo’n 800 bezoekers door de EHBO geholpen. Het telefoonnummer van de post is 0251 67 13 23

AED’s op het strand

Tot de uitrusting op het strand behoren ook Automatische Externe Defibrillators (AED’s). De AED kan levens redden als deze wordt ingezet bij mensen met hartklachten. In noodgevallen vind je ze bij Strandpaviljoen Deining, waar altijd medewerkers aanwezig zijn als bedrijfshulpverlener (BHV’er). In het seizoen kun je ook terecht bij de Reddingsbrigade en de EHBO, waar vrijwilligers zijn opgeleid om met een AED om te gaan. In noodgevallen bel je bij voorkeur direct 112. Met ingang van het strandseizoen 2019 bevinden zich ook twee AED’s bij de strandhuisjes. Eén bij de huisjes ten noorden van de strandafgang en de ander bij de huisjes ten zuiden van de strandafgang. Dit is belangrijk, omdat de vrijwilligers van de Reddingsbrigade en de EHBO na 18:00 uur en buiten het seizoen niet aanwezig zijn, terwijl de paviljoens dan wel geopend zijn en bewoners van strandhuisjes, die zelf aan de investering in defibrillators hebben meebetaald, vaak ook ‘s avonds en ’s nachts aanwezig zijn. Ook de brandweer is betrokken bij de veiligheid op het strand. Onlangs werd een grote oefening gehouden, zodat de spuitgasten goed getraind zouden kunnen optreden wanneer dat echt nodig zou zijn. Dat was niet overbodig, want enige weken later ontstond ’s nachts een snel uitslaande brand in een van de opstallen op het strand. Na de melding was de brandweer razendsnel ter plaatse en kon – door adequaat optreden – erger voorkomen.

Veilig bij Deining

Er bestaat tijdens een stranddag ook nog zoiets als passieve veiligheid. Zorg er altijd voor dat je voldoende drinkt. Hoe warmer, hoe meer vocht je nodig hebt. Bij Deining heb je op het terras, in ons restaurant en bij de kiosk een ruime keuze aan ijs, warme en koude dranken. Smeer jezelf en je kinderen altijd goed in! Vooral bij wind en vlak aan zee is de kans op verbranding groot. Ook de windschermen die je bij Deining kunt huren en de parasols op ons terras beschermen je tegen de zon. Goed om te weten dat je, vooral op het heetst van de dag, bij Deining de schaduw op kunt zoeken en kunt genieten van een heerlijke lunch. Verder beschikken wij over toiletten (gratis voor gasten) en douches, die tegen een geringe vergoeding gebruikt kunnen worden. Toiletten en douches worden ook tijdens warme stranddagen regelmatig schoongemaakt. Live in the sunshine. Graag veilig tot ziens bij Deining!

Pin It on Pinterest