Surfen bij Deining

De kust bij Castricum aan Zee leent zich heel goed om te surfen. Het brede, aflopende zandstrand, de golven van de Noordzee en bijna altijd windkracht 4 tot 7 zijn ideale omstandigheden voor suppen, plankzeilen en kitesurfen. Het zorgt bij mooi weer altijd voor veel gekleurde boards, zeilen en kites op het water.

Verschillende disciplines van (wind-)surfen

Surfen is de afgelopen tientallen jaren steeds populairder geworden in Nederland. De sport werd hier vooral bekend nadat Noord-Hollander Stephan van den Berg in 1984 de gouden medaille won tijdens de Olympische Spelen. Later herhaalde Dorian van Rijsselberghe die prestatie. Hij won zelfs twee keer goud: in 2012 en 2016. Beide surfers deden dat in de Olympische Klasse (Formula).

Daarnaast kent de surfsport ook nog andere disciplines, zoals slalom, wave, freestyle, speedsurfen en super-X. Ook kitesurfen is een variant van het windsurfen. Het is een vorm van watersport waarbij de surfer op een kleine surfplank staat en zich laat voorttrekken door een kite. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen kitesurfers hoog en ver springen en hoge snelheden halen: het record ligt zelfs boven de 100 kilometer per uur.

Surfen in Castricum aan Zee

Zoals gezegd is Castricum aan Zee een favoriete bestemming voor surfers. Bovenaan het strandplateau kunnen surfboard, zeil, kite en surfpak makkelijk worden ‘gelost’. De fietsenstalling en het parkeerterrein bieden genoeg ruimte om grotere vervoermiddelen te stallen. Het kindvriendelijke strand biedt de perfecte entree en omdat sporten hongerig maakt, kunnen surfers terecht voor lunch en diner bij strandpaviljoen Deining. Daar kunnen ze ook gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen.

Voor Deining staat sinds de zomer van 2019 een kleine strandtent: dat is het onderkomen van Surfschool Castricum. Een kleinschalige, gezellige en persoonlijke surfschool die gespecialiseerd is in het organiseren van unieke surflessen, kinderfeestjes en surfcamps en in samenwerking met Deining teamuitjes en bedrijfsevents organiseert. Ervaren instructeurs zorgen met hun humor, heldere uitleg en persoonlijke begeleiding voor inspirerende lessen. Surfschool Castricum besteedt veel aandacht aan kwaliteit en veiligheid.

Surfschool Castricum

In 2008 besloten twee docenten Lichamelijke Opvoeding, Koen en Mieke, dat het tijd was om golfsurfen in Castricum aan Zee op de kaart te zetten. Zij richtten Surfschool Castricum op. Tientallen enthousiaste kinderen kwamen wekelijks surfclinics volgen of waren deelnemers aan verjaardagsfeestjes. Als hoogtepunt werden surfcamps in de zomervakantie georganiseerd.

Na zeven intensieve jaren gaven zij het stokje door aan instructeur Yuri Hoogmoed en zijn partner Niki van den Dries. Yuri kende de surfschool als geen ander. Hij is afgestudeerd aan de Academie Lichamelijke Opvoeding en heeft door de jaren heen de passie voor bewegen en de visie op sport overgenomen van zijn ‘mentor’ Koen. Leren door middel van bewegen geeft veel plezier, uitdaging en voldoening. Surfen is de sport bij uitstek waar al deze factoren in terugkomen.

Surflessen, surfclinics en surfcamps

Surfschool Castricum biedt een grote variatie aan lessen en programma’s. Het hele zomerseizoen worden er (wind-)surflessen gegeven, SUP-lessen (Stand-Up Paddling) en bodyboardlessen. Ook ben je bij Yuri, Niki en hun instructeurs welkom voor surfclinics, surfcamps, workshops, events en verjaardagsfeestjes. Zelf spullen meenemen is niet nodig: je kunt bij Surfschool Castricum (paddle-)boards, surfboards, bodyboards en wetsuits huren.
Voor de beste surflessen, voldoende keuze, uitstekend materiaal (van SkunWorks, Red Paddle, O’Neill en C-Skins) en scherpe prijzen kom je naar Surfschool Castricum. Bel 06 83 85 59 44 of kijk op hun website voor tarieven en reserveringen. Even langslopen als je toch relaxed bij Deining op bezoek bent kan natuurlijk ook! Live in the sunshine!

Pin It on Pinterest