Santas koffie

Bij Deining kun je genieten van de lekkerste koffie. Regelmatig wordt ons gevraagd waar die koffie vandaan komt. In het restaurant, op ons terras en het strand serveren wij espresso, cappuccino en nog veel meer soorten heerlijke koffie van Santas. In deze blog vertellen wij daar graag meer over.

Duurzaam van koffieboon tot kopje koffie

Koffie wordt bereid uit warm water en gemalen koffiebonen, die vaak afkomstig zijn uit landen rondom de Evenaar. De bonen groeien als harde pitten aan koffieplanten en zijn na ongeveer acht maanden voldoende gegroeid om te worden geplukt. Bij Santas Koffie, gevestigd in de voormalige Vertrekhal Oranjelijn in de haven van Rotterdam, komen de ruwe koffiebonen per schip binnen. Vervolgens worden ze extra langzaam geroosterd in authentieke trommelbranders.

Na het branden wordt de koffie verpakt. Ver voordat duurzaamheid op de agenda kwam, zette Santas vanuit de eigen overtuiging al stappen op dit gebied. Ruim dertig jaar geleden stapte men over van wegwerpverpakkingen (van plastic en folie) naar een unieke en duurzame verpakking: het ijzersterke koffieblik. Dankzij de retourverpakking wordt er door Santas al decennialang nauwelijks afval gecreëerd. Omdat de koffie niet rechtstreeks aan consumenten, maar aan de horeca, het MKB en professionele afnemers (zoals scholen en zorginstellingen) wordt geleverd, helpt dit statiegeldconcept de gebruikers om ook hun doelstellingen op het gebied van afvalreductie en duurzaamheid te behalen.

Lekkere koffie met zorg voor mens en milieu

De zorg voor mens, koffieboer en milieu reikt ver. Santas Koffie is gecertificeerd voor Fairtrade (Max Havelaar), Bio Keurmerk (Skal) en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Goed werkgeverschap is voor Santas een belangrijke kernwaarde. Er is veel aandacht voor alle facetten van het eeuwenoude koffieambacht: bij zowel de inkoop als het branden, mêleren en cuppen van de koffie vindt kwaliteitscontrole plaats.

Natuurlijk houdt het proces daar niet op. Voor de lekkerste kop koffie is het ook van belang om de koffie in de juiste omgeving te bewaren en op de juiste temperatuur met een geschikt apparaat te bereiden. Santas biedt koffiesoorten aan voor vier verschillende zetmethodes: standaard, snelfilter, Fresh Brew en bonen. Deze zijn terug te vinden in acht verschillende melanges, waarvan er drie specifiek voor de Horeca zijn bedoeld.

Koffiedrinken op het strand in Castricum aan Zee

Bij Deining werken wij met een geavanceerde Fresh Brew koffiemachine. Daarin worden de bonen van Santas Koffie versgemalen en wordt de koffie kopje voor kopje gezet. Gasten kunnen kiezen uit standaard koffie, espresso, cappuccino, dubbele espresso, koffie verkeerd en Latte Macchiato. Verder biedt onze drankenkaart een groot aantal specials, die alle worden geserveerd met slagroom en met name als afsluiting van een goed diner in trek zijn: Hazellatte (Latte Macchiato met hazelnootsiroop), Vanille Latte (Latte Macchiato met vanillesiroop), Caramel Latte (Latte Macchiato met caramelsiroop), Deining Coffee (met Tia Maria / Sambuca / Licor 43), Branding Coffee (met Calvados / Armagnac), French Coffee (met Grand Marnier), Irish Coffee (met Ierse whiskey), Italian Coffee (met Amaretto) en Spanish Coffee (met Tia Maria).

Een speciale rol is weggelegd voor de barista: dat is een vakman of vakvrouw die gespecialiseerd is in het bereiden en serveren van koffie. De barista weet alles van de techniek van de espressomachine, de processen bij het bereiden van koffie en de zogenaamde Latte arttechnieken. Het team van Deining is door de barista’s van Santas Koffie getraind om met onze geavanceerde Fresh Brew machine de lekkerste koffie te kunnen zetten en die op een aantrekkelijke manier te presenteren. Als je in Noord-Holland naar het strand gaat en je zoekt het restaurant waar je heen kunt gaan om koffie te drinken, dan is strandpaviljoen Deining in Castricum aan Zee in alle opzichten de beste keus.

Santas koffie wordt bij ons geserveerd in originele Santas-koffiekopjes onder de verkoelende Santas-parasols. Lekkere ‘slow roast-kwaliteitskoffie’ met ‘zero waste’. Je bent van harte welkom om zelf te komen proeven!

Pin It on Pinterest