Het speciaal bier van Deining

Wat is er lekkerder dan op een mooie dag een biertje te drinken aan het strand? Bij Deining tappen wij voor onze gasten graag een grote keuze aan gangbare en speciale bieren. Omdat het voorjaar lonkt deze maand extra aandacht voor de geschiedenis en de samenstelling van bier en voor ons bijzondere eigen merk.

De geschiedenis van bier

Voor zover bekend is bier een van de oudste dranken uit de geschiedenis. Het eerste bier werd al zo’n 6.500 jaar geleden gebrouwen, naar men vermoedt door spontane gisting waarbij gemalen granen met water werd gemengd. Vele eeuwen geleden werd overal in Europa bier gedronken, maar de Romeinen introduceerden het drinken van wijn. Lange tijd heerste de opvatting dat wijn beschaafder zou zijn dan bier. In de middeleeuwen was bier voor het gewone volk de traditionele drank. Veiliger dan vervuild water en voedzaam. Bier bevatte in de middeleeuwen minder alcohol dan nu. Gemiddeld dronk men er in Nederland bijna een liter per dag van. Het brouwen in kloosters en abdijen deed zijn intrede. Tijdens de industriële revolutie werd productieproces steeds meer geprofessionaliseerd. Er ontstonden commerciële bierbrouwerijen en de schaalgrootte nam toe. Een belangrijke ontwikkeling was de steeds betere koeling. Samen met een moderner opslagproces leidde dit in 1839 in de Tsjechische stad Pilsen tot de uitvinding van het pilsener.

De samenstelling van bier

Bier is een relatief licht alcoholische en koolzuurhoudende drank. Het wordt gebrouwen uit water, mout en hop waarbij het mout van gerst wordt gegist. De hop wordt toegevoegd voor de smaak en houdbaarheid. Gisting kan plaatsvinden bij lage temperaturen (6 tot 12 graden, ondergisting) of hoge temperaturen (15 tot 20 graden, bovengisting).

Afhankelijk van de bestandsdelen en de wijze van gisting kunnen bieren worden ingedeeld in verschillende categorieën. Vaak speelt de brouwcultuur van het land of de streek daarbij een rol. Zo worden bijvoorbeeld tarwebier, bruine ale, blonde ale en stout (zoals Guiness) onderscheiden. Bekend zijn ook de soortnamen Trappistenbier en Abdijbier.

Bekende merken en kleine brouwerijen

Door de schaalvergroting hebben bekende merken als Heineken wereldwijd een sterke positie opgebouwd. Toch is de Nederlandse brouwerij niet de grootste producent; dat is Anheuser-Busch InBev, met hoofdkantoor in Leuven (België) en bekend van onder meer Stella Artois, Budweiser, Corona, Dommelsch, Hertog Jan en Oranjeboom.

In de tweede helft van de afgelopen eeuw wisten de grote brouwerijen hun volume en marktaandeel aanzienlijk te vergroten, vaak ten koste van de kleine brouwerijen die ophielden te bestaan of werden overgenomen. Die ontwikkeling is de laatste jaren gekeerd. Consumenten drinken tegenwoordig steeds vaker speciaal bier, waaronder de Skuumkoppe van de bierbrouwerij op Texel, die snel aan populariteit wint en ook bij Deining op de kaart staat.

Daarnaast hebben wij het Italiaanse Peroni bier van de tap. Een heerlijke, blonde pils en met een alcoholpercentage van 4,7 procent de bestverkopende pils in Italië.

Speciaal bier van Deining

Recent heeft Deining zijn eigen speciaal bier geïntroduceerd. Dit ‘Light Spicy Bier’ wordt gebrouwen bij Berging in Purmerend, een ambachtelijke brouwerij. Altijd op zoek naar nieuwe smaken en mogelijkheden. Brouwers met liefde en passie voor hun vak, gericht op kwaliteit en duurzaamheid.

Het Deining bier is helemaal afgestemd op het goede leven aan het strand. Met een alcoholpercentage van 5,5 procent en fruitige tonen. Speciaal gebrouwen om uitstekend te smaken bij de dagspecials van Deining, zoals de Kip van de Grill op donderdag en de Beer & Burger op vrijdag. Geschonken vanuit flesjes van 33 cl, die ook geschikt zijn om thuis te drinken. Vooralsnog is de smaak Saison beschikbaar. Binnenkort komt daar de smaak Triple bij en volgend seizoen volgt een echte zomertopper. Relax gezellig op het terras van Deining en vraag onze medewerkers naar het speciaal bier. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen! Bekijk hier onze bierkaart.

Pin It on Pinterest