Frites uit Zuyd

De geschiedenis van het ‘patatje’ gaat honderden jaren terug. Onduidelijk is wat de oorsprong is van de gefrituurde aardappelstaafjes. De naam is afgeleid van het Belgisch-Franse ‘patates frites’. Bekend is ook dat onze zuiderburen een eeuw geleden al massaal frietjes aten, terwijl dit product toen in Nederland nog nauwelijks bekend was. Vandaag de dag is het gerecht niet meer weg te denken van de menukaart en serveert Deining sinds kort frites van de beste ambachtelijke kwaliteit: Frites uit Zuyd.

Frites worden gemaakt van aardappelen. De meest geschikte zijn aardappelen met een hoog zetmeelgehalte en een lange vorm, om het snijden in de juiste frietvorm optimaal te laten verlopen. Een bekende soort is het ‘bintje’ maar tegenwoordig worden ook andere rassen gekweekt voor de productie van frites en chips, zoals de Challenger.

Verantwoord frites eten bij Deining

Nadat de aardappelen versneden zijn, worden ze gefrituurd. Dat gebeurt bij voorkeur op een temperatuur van 180 °C tot de frites een mooie goudgele kleur hebben. Heel belangrijk is de kwaliteit van de frituurolie. Deining kiest bewust voor verantwoord frituren: in onze keuken gebruiken wij alleen de beste – 100% plantaardige – frituurolie, die bovendien regelmatig wordt vervangen. Bestellen kan zowel in het restaurant als op het terras en bij de kiosk. De frites wordt naar keuze geserveerd met mayonaise, ketchup, curry of pindasaus en als ‘patatje feest’ en ‘patatje speciaal’.

Met ingang van dit jaar heeft Deining gekozen voor de Frites uit Zuyd. Dat zijn verse, voorgebakken frites die ambachtelijk worden bereid en alleen aan de horeca worden geleverd. Oprichter Quirin van Engelshoven nam zijn recept mee toen hij in 2014 van Maastricht naar Amsterdam verhuisde. Al snelde wilde restaurants in de omgeving zelf zijn verse, voorgebakken frites serveren. Quirin besloot als ambachtelijke fritesfabriek verder te gaan. Inmiddels is Frites uit Zuyd gevestigd op het Hembrugterrein in Zaandam.

Het recept van Frites uit Zuyd

Het succes van de fritesfabriek is gebaseerd op het beheren van de hele keten. Frites uit Zuyd teelt eigen aardappels, bereidt deze op ambachtelijke wijze en levert iedere dag vers in heel Nederland. Alles draait om optimale smaak en service. Daarom wordt de frites nooit ingevroren, maar altijd gekoeld vervoerd en geleverd. Na aflevering worden de frites bij Deining gebakken in de beste frituurolie van de makers zelf. Zo hebben Frites van Zuyd en Deining samen al heel wat stappen gezet op het moment dat jij aan je ‘patatje’ begint: aardappelen op het land, wassen, schillen, snijden, voorbakken, afbakken en frites op tafel serveren.

De Frites uit Zuyd maken deel uit van verschillende vlees-, vis- en vegetarische menu’s die door onze keukenbrigade worden bereid. Je kunt ze ook als supplement bestellen, evenals aan onze kiosk als die tijdens het strandseizoen geopend is. Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meer weten over Frites uit Zuyd? Bekijk dan de video. Heb je trek gekregen en wil je deze bijzondere frites zelf proeven? Reserveer dan nu online een tafeltje voor lunch of diner bij Deining in Castricum aan Zee. Eet smakelijk!

Live in the sunshine. Tot ziens bij Deining!

Pin It on Pinterest